Laseroptik

Laseroptik

13030_ask.jpgFrån bakre speglar till fokuseringslinser och varje optisk komponent däremellan. Vi erbjuder CO2 laseroptik som exempelvis fokuseringslinser, paraboliska speglar, böjda speglar, collimator, reflective phase retarders, bakre speglar, output couplers och utgångsfönster (skyddsglas/protective windows).

Bland våra leverantörer kan nämnas världsledande II-VI (Two Six) Infrared som står för en bra bit över 80% av världsmarknaden på laseroptik för CO2 lasrar. Vi har självklar även en rad andra leverantörer för allt från strålledaroptik till strålledarkomponenter och skyddsglas för fiberlaser och andra icke CO2 laservåglängder.Produkter

collimating_optics.jpgLinser för högeffekts CO2 lasrar som passar till alla märken på världsmarknaden.
Linserna består av Zink Selenid (ZnSe) som är ett giftigt och om linsen går sönder även radioaktivt material. Man bör därför hantera ett linshaveri försiktigt. Särskilda instruktioner för detta finns att ladda ner här på vår webb under Nedladdning.

  • Trumpf skär linser (Cut Lenses)
  • MP-5 Ultralågabsorberande för lasrar med över 4 kW kontinuerlig effekt 
  • Asfäriska linser
  • Cylindriska linser
  • Meniscus linser (Menisk) den vanligast förekommande linsformen för industrin
  • Plan konvexa linser
Hanteringen av laseroptiken är ytterst viktig för att den ska få en så lång livslängd som möjligt, se denna steg-för-steg-instruktion hur du bäst rengör din ZnSe-lins:

Gå till instruktionen     (OBS! på engelska)
Läs mer om Zink Selenid (ZnSe)      (informationen är på engelska)

Snabbtips för bästa resultat vid rengöring av ZnSe optik

Använd aceton efter en första rengöring med ättiksyra (20%-ig, utspädd med vatten) för bästa resultat. Ättiksyra finns i de flesta livsmedelsbutiker. Aceton finns även i välsorterade livsmedelsbutiker, även vi har Aceton. Det ska vara den kemiskt rena (röd etikett).

Har du problem med t.ex skärresultatet i din maskin?
 

Då ska du kontakta oss så kan vi hjälpa dig att diagnosticera om felet ligger i optiken eller om det är något i processen som inte fungerar som det ska. Denna tjänst är kostnadsfri under förutsättning att du ä'r kund hos oss såklart. II'VI med sin enorma erfarenhet och marknadsledande position har både utrustning och resurser att med hjälp av att analysera en gammal defekt lins kunna se om felet ligger hos just optik eller djupare ner i systemet.

Här är även en film från II-VI om rengöring av linsermirrors.jpgSpeglar och resonatoroptik
Speglar används i strålgången, där laserstrålen leds fram mot skärhuvudet i lasermaskinenkan, eller i resonatorn. Speglarna kan vara totalreflekterande eller delvis reflekterande beroende på ändamålet. I resonatorn har man kort beskrivet en bakre optik och en främre optik så kallad output coupler. Däremellan kan det i sin tur sitta flera speglar beroende på resinatorns utformning och hur man vill ha strålen som kommer ut genom utgångsspegeln. Utgångsspegeln är alltid delvis reflekterande, dvs. den släpper igenom en viss andel av laserljuset som träffar den ock skickar tillbaka en större mängd så att energimängden i kaviteten alltid bibehålls och ett jämnt flöde strålar ut ur resonatorn. 
Andra egenskaper kan vara att spegeln vrider laserstrålen en aning, så kallad fasförskjutning λ-förskjutning, andra speglar är specificerad att inte ge någon fasförskjutning alls. 
Det vanligast förekommande materialet i speglar är kisel (silikon), kisel är billigt, termiskt stabilt och hållbart och därför väligt lämpligt för de flesta typer av speglar. Kiselspegeln beläggs sedan med lämpligt material för att få den egenskap som önskas.
Även koppar är vanligt i högeffektstillämpningar för sin höga termiska ledningsförmåga.
Molybden är ytterligare ett viktigt material som används, molybden erbjuds oftast obelagt.


ii-vi_mat_cover.jpgOptiska material och framställning av den mycket avancerade optiken till CO2-lasersystem kan du läsa mer om genom att klicka på bilden till vänster (flash-applikation öppnas i separat fönster), presentationen är på engelska.Övrig optik - Linser & Skyddsglas för fiberlaser

Till övrig optik hör linser och skyddsglas (protective windows) fiberlasersystem. Fiberoptik eller lasertillämpningar som använder våglängder runt 1060 - 1080 nm, våglängden för fiberlaser är standard 1070 nm kan givetvis inte använda samma optik som för system baserade på CO2 våglängden.

Inom våglängden 1060 - 1080 nm är materialet i linser och skyddsglas oftast i BK7 eller FS (Fused Silica) glas, vilket är ungefär detsamma som i vanliga kameralinser. BK7 är av en något sämre kvalité än FS eller kvarts, oftast används därför FS som har en högre termisk stabilitet än BK7 och är därmed mer okänsligt för snabba temperaturväxlingar. Det finns ytterligare kvalitéer på glas men dessa är ovanliga och vi kan nämna en som är den bästa av alla, diamant. Diamant är dyrare än övriga men också så pass bra att om man skyddar den för smuts så håller den för evigt. Särkilt lämpligt för lisner som skyddas av skyddsglas men även skyddsglas kan ibland med fördel göras i diamant då den förutom de utmärkta fysiska egenskaperna även är enklare att göra rent då smuts etc. inte fastnar lika lätt på diamantytan. Diamant är däremot svårare att få tag på och som sagt betydligt dyrare.

Som beläggning finns som vanligt en hel del olika substrat och mycket hemligheter ligger bakom men AR - Anti Reflex är den gängse använda och den parameter som brukar nämnas när man pratar om skyddsglas och linser i FS eller andra fiberlaseranpassade optiska element.

Skyddsglas finns i en mängd olika dimensioner för olika maskiner. Vänd er till oss om ni behöver skyddsglas, vi tar fram alla dimensioner. Det vi brukar fråga efter är diameter (vid runda glas) eller sidlängd (bredd x längd) samt tjockleken. 

Hör gärna av er om ni vill ha hjälp att ta fram skyddsglas och linser för er fiberlaser!

Använd aceton efter en första rengöring med ättiksyra (20%-ig, utspädd med vatten) för bästa resultat.


Kontakta Micke Bergman

Vill du ha mer information om laseroptik eller andra komponenter? Lämna din e-post eller ditt telefonnummer så kontaktar vi dig. Alternativt så når du oss på tel 0281-307 18 eller e-post micke@lmiab.se