Lasersvetsning

Lasersvetsning

microwelding.jpgSedan laserns barndom har LMI AB anpassat industriella lasersvetsningssystem till företag i en rad olika branscher.

Lasersvetsning kännetecknas av exceptionellt jämna och fina svetsfogar. Lasrar är utmärkta för svetsning av tunna material, att utföra hermetiska svetsar, eller för svetsning nära värme-känsliga komponenter då det värmepåverkade område med lasersvetsning är betydligt mindre än med konventionella svetsmetoder. Även svåråtkomliga områden kan lasersvetsa om det är fri sikt mellan laserhuvudet och svetsområdet.

Processen kan användas på nästan alla material som kan svetsas med konventionell svetsutrustning. Lasrar kan dessutom svetsa ihop svårsammanfogade material som hög kolhaltigt rostfritt stål och titan samt olika material som annars inte är sammanfogningsbara.

Vi erbjuder anpassade lösningar till de allra flesta applikationer - från standardlösningar till specialbyggda system för svetsning av okonventionella materialkombinationer.


Applikationer

Bil-och-fordonsindustri, Komplexa former, Behov av fina kanter, Stålindustri, Medicinsk tillverkningsindustri. Finelektronik, Tryckkärl.

Material

Stål, Rostfritt stål, Aluminium, Titan, Platina, Plast.


Hybrid Lasersvetsning

Hybrid-lasersvetsning kombinerar en laser med andra värmekällor, till exempel ljusbåge eller induktion. Vanligtvis hänvisar hybrid svetsning till att kombinera laser med gasmetallbågsvetsning (som ibland kallas MIG-eller MAG). 
Den intensiva energin som levereras av lasern i kombination med en effektiv smältning av MIG- / MAG-tråd resulterar i höghastighetssvetsning som kan överbrygga stora gap mellan olika ytor.

Processen ger stora fördelar jämfört med MIG / MAG enbart genom det faktum att det ger en betydligt lägre distorsion och kan återförenas med Gina svep komponenter som minskar cykeltiden och undviker omarbetningar.

Vanliga hybridsvetsade material omfattar aluminiumlegeringar och kolstålsplåt.

Remote welding - galvostyrd lasersvetsning

Remote welding eller galvostyrd lasersvetsning skiljer sig från traditionell lasersvetsning genom att laserstrålen är manipulerad så att 2 galvo speglar är vridna 90° mot varandra ovanför arbetsstycket. Små rörelser i speglarna leder till stora rörelser av den fokuserade strålen, vilket resulterar i strålhastigheter över 500 ips (13 m/s). Fjärrstyrd svetsning används vanligen för tunt eller arkmaterial som kräver en rad stygn eller punkter för att bli tillräckligt stark.

Galvons snabba och exakta positionering av strålen mellan mellan svetsarna minskar signifikant den totala cykeltiden. Processområdet (eller synfältet) varierar men kan vara så stort som 1 x 1m. Tillämpningarna sträcker sig från punktsvetsning av elektroniska apparater till att fogsvetsning av bilplåtsstål.

Fördelar med lasersvetsning

  • Minimal värmetillförsel, ger en liten värmepåverkad zon (HAZ, Heat Affected Zone)
  • Finkornig behandling med exceptionell svetskvalitet
  • Hög energidensitet och hög svetshastighet
  • Ofta behövs inga tillsatsmaterial
  • Fri sikt ger möjlighet till svåråtkomliga områden

Våra partners erfarna applikationsingenjörer kan hjälpa till att få fram en möjlig applikation när det är svårsammanfogade material. Vi har även kapacitet att utföra metallurgiska utvärderingar och vår personal har erfarenhet av destruktiva och icke förstörande tekniker (t ex ultraljud, röntgen, läcksökning med helium) för bedömning av svetskvaliteten.

Vi och våra partner har erfarenhet av hybrid-och induktionsassisterad lasersvetsning liksom kalltrådsmatad svetsning, ibland är detta en nödvändighet om svetskemin kräver förändringar för att uppfylla konstruktionskraven. Här nedan ser ni våra olika färdiga lasersvetsningssystem. Kontakta oss för att ta reda på om lasersvetsning är alternativet för dina behov av material bearbetning.


Standardsystem


LMI CLW 1000                                                                                                                 

LMI_CWM_1000.pngLMI CLW 1000 kom till som svaret på kunders behov av en kompakt och användarvänlig svetsmaskin för ABS-ringar med låga cykeltider.

Den minimalistiska kontrollpanelen och det kundanpassade användargränssnittet gör denna svetsmaskin till ett extremt operatörsvänligt svetspaket.

Maskinen är utrustad med en 1kW IPG fiberlaser, som med dagens modell är rackmonterad och luftkyld vilket innebär att den kompakta skyddskapslingen i sig är ett komplett svetssystem som kan bestyckas med en anpassad fixtur för att passa många olika behov.

LMI CLW 1000

 

 

Mini-FlexPro                                               

Mini-FlexProLasersystemet Mini-FlexPro® är en innovativ och kostnadseffektiv lösning för laserbearbetning av böjbara kretsar, membranbrytare, digitalt utskrivna produkter och medicinska produkter.

Kan bestyckas med IPG's fiberlasrar och ett flertal extra axlar.

 

 

LMI_CWM_1000.png

Kontakta Tim Smith

Vill du ha mer information? Lämna din e-post eller ditt telefonnummer så kontaktar vi dig. Alternativt så når du oss på tel 0281-307 14 eller e-post tim@lmiab.se